oikoshmo-3aΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμύρνη  1733 – 1922       Νέα Σμύρνη  1935 –  σήμερα

f1

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, "Η πολιτεία που αρμενίζει στα πέλαγα" (2015) Υδατογραφία σε χαρτί, 69x14 εκ.  

Σάββατο, 22 06 2024

2οι ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

   afisaRitorikis2021 Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου, σκοπεύει να συνδιοργανώσει διαδικτυακά με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση τους 2ους Διασχολικούς Αγώνες Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων, με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 και ώρα 9.00-14.30.

 

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει το ατομικό άθλημα του Αυθόρμητου Λόγου και ένα νέο, για τα ελληνικά δεδομένα, την Ομαδική Συζήτηση. Ο Αυθόρμητος Λόγος αποτελεί ευκαιρία καλλιέργειας της δημιουργικής έκφρασης, ενδυνάμωσης της φαντασίας, τόνωσης της αυτοπεποίθησης. Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως εμψυχωτές του ακροατηρίου, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην πρόκληση παραγωγής ενός λόγου, που δεν μεταδίδει απλώς ένα μήνυμα αποτελεσματικά αλλά και που τέρπει, «αγγίζει», «μαγεύει» το ακροατήριο. 

         Στην παρούσα διοργάνωση η έννοια του αυθόρμητου λόγου αποτελεί μια πρόκληση αυτοσχεδιασμού, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες με όποιο είδος λόγου εμπνευστούν, διαβάζοντας το θέμα ή βλέποντας την εικόνα, που θα τους δοθεί: ποίημα, αφήγηση, εμπνευστική ομιλία, ραπ δημιουργία, μονόλογος, χιουμοριστικός λόγος... Αρκεί να σχετίζεται με το θέμα, να χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και αυθεντικότητα και να μην έχει χαρακτηριστικά «ξύλινου» λόγου. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί η ίδια η συνειδητή επιλογή του είδους λόγου και του τρόπου εκφώνησης ως χαρακτηριστικό ομιλητή με υψηλό επίπεδο άνεσης στην έκφραση, αυτοπεποίθησης και δημιουργικότητας. 

Η Ομαδική Συζήτηση απευθύνεται σε δύο πενταμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίες καλούνται να υπερασπιστούν τη θέση που θα τους ανατεθεί για ένα θέμα της επικαιρότητας. Τα μέλη της κάθε ομάδας μπαίνουν σε ρόλους (που τους επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες) και αναπτύσσουν μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος από τη δική τους πλευρά.

       Τα θέματα των αγώνων, όπως και κάποιες εικαστικές δράσεις, που θα περιγραφούν παρακάτω, θα σχετίζονται με τους 17Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε., η προβολή και διάδοση των οποίων αποτελεί βασικό σκοπό του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων τηςUNESCO(ASPnet/ AssociatedSchoolsProjectNetwork), στο οποίο εντάχθηκε φέτος και το σχολείο μας. Η δράση μας εξάλλου συνδέεται άμεσα με τον Στόχο 4 (ποιοτική εκπαίδευση) και τον Στόχο 17 (συνεργασία για τους στόχους).

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις αυτές θα συνδυάζουν τη δημιουργική γραφή με την εικαστική έκφραση, καθώς οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να συνθέσουν μια σύντομη ιστορία 2-4 σελίδων, σε μορφή κόμικς (graphicnovel), είτε ηλεκτρονικά είτε χειροποίητα με δικά τους πρωτότυπα σχέδια και θέμα έναν από τους 17 Στόχους, όποιον αυτοί επιλέξουν. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάποια μικρά χειροποίητα έντυπα (φανζίν) ή e-books. Αν επιλέξουν την χειροποίητη κατασκευή, τότε θα μας τα αποστείλουν με τη μορφή φωτογραφιών (τύπος αρχείου jpg). Αν πάλι επιλέξουν την ψηφιακή σύνθεση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα προγράμματα δημιουργίας κόμικς, όπως τα παρακάτω:

http://www.storyboardthat.com/ και http://www.pixton.com ή άλλα. Όλα τα έργα των μαθητών θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν σε ένα e-bookαπό τους διοργανωτές.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στους Αγώνες παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/wjrjGU96E11AC1mK9 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021.

         Επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι καθηγητές που θα προετοιμάσουν τα παιδιά για τους αγώνες θα συμμετάσχουν και στις κριτικές επιτροπές. Στο αγώνισμα του Αυθόρμητου λόγου ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι συνολικά 60, ενώ στην Ομαδική Συζήτηση 40 (δηλαδή 8 ομάδες). Κάθε σχολείο μπορεί να εγγράψει 1-3 μαθητές στο πρώτο αγώνισμα και μία ομάδα 5 μαθητών στο δεύτερο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι κριτές και τα μέλη της διοργάνωσης των αγώνων και ένας προσκεκλημένος κάθε συμμετέχοντος μαθητή. Οι μαθητές / μαθήτριες θα αγορεύσουν με ανοιχτή κάμερα, οι κριτές θα βαθμολογήσουν επιτόπου τις ομιλίες. Τα αποτελέσματα τόσο του Αυθόρμητου όσο και της Ομαδικής Συζήτησης θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος. Τα πιστοποιητικά συμμετοχής και βράβευσης θα σταλούν εκ των υστέρων στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου, οι οποίοι και θα τα μοιράσουν στους μαθητές τους.

Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2020-2021 θα πραγματοποιηθεί, εφόσον τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID – 19 και, επιπλέον, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό θα γίνει με τρόπο θεμιτό και πρόσφορο.

β) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο καθένας/η καθεμία, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, τη δική του/της συμμετοχή και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.

γ) Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/ουσών και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, καθώς και των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

δ) Δεν θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε διαφήμιση προϊόντων/φορέων/ υπηρεσιών εντός του πλαισίου - περιεχομένου του μαθητικού διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ενημερώνονται για τους αγώνες από την ιστοσελίδα του Π.Γ.Ε.Σ.Σ., http://gym-evsch-n-smyrn.att.sch.gr/autosch/joomla15/ , καθώς και από την ιστοσελίδα της Ένωσης Ρητορικής, www.rhetoricedu.com, όπου θα μπορούν να βρουν σχετικό υλικό.

Πρόγραμμα των Αγώνων

9.00 - 9.10

Εισαγωγή – Καλωσόρισμα σχολείων

9.10 - 9.30

Χωρισμός δωματίων - Διαμοιρασμός κριτών και μαθητών ανά δωμάτιο για τον αυθόρμητο

9.30 - 10.00

Α΄ Γύρος Αυθόρμητου Λόγου

10.00-10.30

Διάλειμμα

10.30-11.00

Β΄ Γύρος   Αυθόρμητου Λόγου

11.00-11.30

Διάλειμμα

11.30-12.30

Α΄ Γύρος Ομαδικής Συζήτησης

12.30-13.00

Διάλειμμα

13.00-14.00

Β΄ Γύρος Ομαδικής Συζήτησης

14.00-14.30

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αυθόρμητου λόγου και ομαδικής συζήτησης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ- ΦΩΤΙΟΣ -ΠΕ02

 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

ΓΚΟΝΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΠΕ02

ΛΟΥΤΡΙΑΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ - ΠΕ02, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΓΚΙΜΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ -ΠΕ03

ΜΠΑΚΑΜΗΤΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ -ΠΕ86

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΓΚΟΝΟΥ ΕΛΕΝΗ -ΠΕ02

ΛΟΥΤΡΙΑΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ -ΠΕ02

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΠΕ08

________________________________

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΤΕΡΕΖΑ- ΠΕ02

Υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ΄ Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης

Αθήνας

_____________________________

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Καθηγήτρια του Τομέα Ν.Ε. Φιλολογίας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»

______________________________

ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Συντονιστής Εκπαιδευτικού

Έργου 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής – ΠΕ02

______________________________

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού

Έργου 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής – ΠΕ02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Οι λέξεις μου πετάνε, οι σκέψεις μου μένουν χαμηλά.

Λέξεις χωρίς σκέψεις δε φτάνουν ποτέ στον ουρανό.

Τα υπόλοιπα είναι σιωπή».

Άμλετ

Σας περιμένουμε να χαρούμε όλοι μαζί αυτή την όμορφη και απολαυστική γιορτή του λόγου!

 

Οι συντάκτριες της ανακοίνωσης

Γκόνου Ελένη – Βάλια Λουτριανάκη

 

Για τυχόν διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεσθε με μήνυμα στις παρακάτω διευθύνσεις:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.