oikoshmo-3aΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμύρνη  1733 – 1922       Νέα Σμύρνη  1935 –  σήμερα

f1

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, "Η πολιτεία που αρμενίζει στα πέλαγα" (2015) Υδατογραφία σε χαρτί, 69x14 εκ.  

Τρίτη, 20 08 2019

Λειτουργία

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 1. Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα μαθήματα του σχολείου αρχίζουν στις 08.10 και τελειώνουν στις 14.05. Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται στον χώρο τού σχολείου τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη των μαθημάτων. Αφού σημάνει το κουδούνι οι μαθητές συγκεντρώνονται για την πρωινή προσευχή με τάξη και ησυχία στον αύλειο χώρο τού σχολείου. Η συμμετοχή στην πρωινή συγκέντρωση είναι υποχρεωτική.

 2. Οι μαθητές που προσέρχονται με καθυστέρηση μετά την έναρξη τής πρώτης διδακτικής ώρας, παραμένουν εκτός τάξης και εισέρχονται κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα, αφού πρώτα εφοδιαστούν με άδεια εισόδου από τη Διεύθυνση του σχολείου, την οποία θα επιδώσουν στον απουσιολόγο.

 3. Οι μαθητές μετά το χτύπημα του κουδουνιού οφείλουν να εισέρχονται εγκαίρως στην αίθουσα διδασκαλίας. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην τάξη, δεν επιτρέπεται η είσοδος μαθητών που καθυστέρησαν να προσέλθουν. Σε αυτήν την περίπτωση παρουσιάζονται στη Διεύθυνση τού σχολείου, η οποία αναλαμβάνει να τους απασχολήσει τη συγκεκριμένη ώρα. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις καταχωρίζεται αδικαιολόγητη απουσία στους μαθητές.

 4. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τού σχολείου οι πόρτες τού προαυλίου παραμένουν κλειστές και κανένας μαθητής δεν επιτρέπεται να εξέλθει. Εάν κάποιος μαθητής χρειαστεί να αποχωρήσει από το σχολείο, για λόγους ασθενείας ή για άλλον προσωπικό λόγο, πρέπει να πάρει άδεια εξόδου από τη Διεύθυνση, αφού προηγηθεί συνεννόηση της Διεύθυνσης του σχολείου με τον κηδεμόνα του μαθητή. Η άδεια εξόδου παραδίδεται στον απουσιολόγο τής τάξης.

 5. Κατά τα διαλείμματα οι μαθητές δεν παραμένουν στις αίθουσές τους, δεν περιφέρονται στους διαδρόμους και κατεβαίνουν στο προαύλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών.

 6. Εάν κάποιο τμήμα τού σχολείου δεν έχει μάθημα, λόγω απουσίας τού καθηγητή, οι μαθητές δεν περιφέρονται στους διαδρόμους, αλλά κατεβαίνουν στο προαύλιο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Σε αυτήν την περίπτωση οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με κάποια αθλητική δραστηριότητα με την άδεια και την επίβλεψη του καθηγητή τής Φυσικής Αγωγής και μόνο στο προαύλιο του σχολείου. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας και η Διεύθυνση αναλαμβάνει να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την απουσία τού καθηγητή.

 7. Κατά τη διάρκεια τών μαθημάτων δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μαθητές εκτός τής αιθούσης διδασκαλίας χωρίς σοβαρό λόγο. Εάν κάποιος μαθητής αποβληθεί από τον διδάσκοντα με την ποινή τής ωριαίας απομάκρυνσης, τότε ο μαθητής παρουσιάζεται αμέσως στη Διεύθυνση του σχολείου. Ο καθηγητής, που επέβαλε την ποινή, πρέπει να την καταγράψει στο βιβλίο ποινών τού σχολείου. Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων διατηρούν το δικαίωμα να κρίνουν κατά περίπτωση, εάν θα υπάρξουν επιπλέον συνέπειες για όσους μαθητές είναι υπότροποι ή έχουν ελεγχθεί επανειλημμένως για ζητήματα πειθαρχίας και έχουν απασχολήσει κατ? επανάληψη τη Διεύθυνση τού Σχολείου.

 8. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν τον σχολικό χώρο καθαρό, να μην πετούν σκουπίδια στους κοινόχρηστους χώρους και να μη λερώνουν τους τοίχους. Η αναγραφή συνθημάτων, συμβόλων και άσεμνων λέξεων ή φράσεων στους τοίχους τού σχολείου, αλλά και στα θρανία, δημιουργεί αντιαισθητικό περιβάλλον, προσβλητικό για όλους. Ως εκ τούτου αποτελεί χρέος τών μαθητών να μην καταστρέφουν την υλικοτεχνική υποδομή τού σχολείου τους ( κλειδαριές, πόρτες, παράθυρα, κουρτίνες, πίνακες διδασκαλίας και ανακοινώσεων, θρανία, καρέκλες, κάδους απορριμμάτων, παγκάκια ), εφόσον η ύπαρξή τους είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Η φθορά ή η καταστροφή τους αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και υποβαθμίζει το σχολικό περιβάλλον. Συνεπώς οποιεσδήποτε ζημιές τέτοιου είδους ελέγχονται πειθαρχικά και επιβαρύνουν τους γονείς τών υπευθύνων μαθητών.

 9. Οι μαθητές πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους από κάθε κίνδυνο τραυματισμού και γι? αυτόν τον λόγο πρέπει να αποφεύγουν να ανεβαίνουν ή να κρέμονται στα κάγκελα τού προαυλίου και των διαδρόμων καθώς και στα παράθυρα τού σχολείου.

 10. Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές τους και τους συμμαθητές τους, να έχουν ευγενική συμπεριφορά, να μη διαπληκτίζονται και να μη χειροδικούν. Πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με σοβαρότητα και να φροντίζουν να διατηρούν κλίμα ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να παραμένει η τάξη καθαρή από σκουπίδια.

 11. Η εμφάνιση των μαθητών θα πρέπει να είναι ανεπιτήδευτη. Δεν θα πρέπει η αμφίεση να είναι εκκεντρική και να προκαλεί το κοινό αίσθημα.

 12. Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις φίλων τών μαθητών στον χώρο τού σχολείου κατά τις ώρες λειτουργίας του.

 13. Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές εντός του σχολικού χώρου. Οι επικοινωνιακές ανάγκες των μαθητών καλύπτονται επαρκώς από τα μέσα τού σχολείου. Οι μαθητές, γι? αυτόν τον λόγο, καλό θα είναι να εφοδιαστούν με τηλεκάρτα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο τηλέφωνο τού ΟΤΕ που υπάρχει στο σχολείο. Εάν παρ? όλα αυτά κάποιος μαθητής για λόγους ανώτερης ανάγκης χρειάζεται να έχει κινητό, αυτό θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένο μέσα στην τσάντα του.

 14. Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στους χώρους τού Σχολείου. Ο μαθητής που θα συλληφθεί να καπνίζει, θα ελέγχεται και θα τίθεται στην κρίση τού Διευθυντή και του Συλλόγου τών καθηγητών, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχουν οι γονείς για το θέμα τού καπνίσματος.

 15. Οι μαθητές, από τη στιγμή που εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους, θεωρείται ότι έχουν νόμιμη εκπροσώπηση. Ως εκ τούτου καλούνται να αναφέρουν μέσα από τις συνελεύσεις τών τμημάτων τους τα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζουν και να υποβάλουν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 16. Τα προγράμματα των σχολικών δραστηριοτήτων και οι απογευματινοί όμιλοι πραγματοποιούνται εκτός ωρών διδασκαλίας και μετά το τέλος του ημερησίου προγράμματος.

 17. Οι μαθητές που συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις τού σχολείου, όπως εορτές και προγράμματα, μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να απουσιάσουν από κάποια διδακτική ώρα και μόνο μετά από συνεννόηση με τον διδάσκοντα καθηγητή και με γραπτή άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείου.

 18. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές και οι διάφορες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια τής λειτουργίας του σχολείου, αλλά μακριά από τον χώρο του, αποτελούν μέρος τής εκπαιδευτικής διαδικασίας και κατά συνέπεια η συμμετοχή τών μαθητών σε αυτά είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται για τη μετάβαση και την επιστροφή οποιοδήποτε μέσο, είναι απαραίτητη η άδεια τού κηδεμόνα για τη συμμετοχή τού μαθητή, η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται κάθε φορά στους μαθητές. Εφόσον η δήλωση είναι αρνητική, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του και δεν καταχωρίζονται απουσίες.

 19. Η κατάκτηση τής γνώσης και η αγωγή απαιτεί τη συμμόρφωση του μαθητή σε αρχές και κανόνες συμπεριφοράς. Μία από τις επιδιώξεις τού σχολείου είναι η προσαρμογή τών παιδιών στους κανόνες πειθαρχίας. Για αυτούς τους λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας επιβάλλεται η τήρηση τών παραπάνω κανονισμών. Τυχόν παρέκκλιση από τις αρχές τού σχολείου και την προσήκουσα συμπεριφορά, όπως περιγράφεται στον κανονισμό, επισύρει την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες έχουν αποκλειστικά παιδαγωγικό χαρακτήρα και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς τού μαθητή. Σύμφωνα με την κείμενη σχολική νομοθεσία, αναλόγως τού παραπτώματος, προβλέπονται οι εξής κυρώσεις: απλή παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα, αποβολή μιάς έως πέντε ημερών και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Οι ποινές, πλήν τής παρατηρήσεως, σημειώνονται στο βιβλίο επιβολής κυρώσεων και μπορούν να επηρεάσουν τον χαρακτηρισμό τής διαγωγής.

  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ

 1. Δικαιολόγηση απουσιών των μαθητών μπορεί να κάνει μόνο ο νόμιμος κηδεμόνας τους (η μητέρα, ο πατέρας, ή άλλο πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο).

 2. Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει με απλή αίτησή του (δηλ. χωρίς ιατρική γνωμάτευση) μέχρι 2 (δύο) ημέρες απουσίας κάθε φορά και αθροιστικά για όλο το σχολικό έτος μέχρι 10 (δέκα) ημέρες.

 3. Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται εμπρόθεσμα εντός 10 (δέκα) -το πολύ- ημερών από την επιστροφή του μαθητή στα μαθήματά του.

 4. Το όριο των απουσιών που μπορεί να κάνει ένας μαθητής χωρίς να έχει επιπτώσεις στη φοίτησή του, είναι 114 ώρες από τις οποίες, τουλάχιστον οι 50 πρέπει απαραίτητα να είναι νόμιμα και εμπρόθεσμα δικαιολογημένες.

 5. Απουσίες που γίνονται κατά τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος χωρίς την άδεια του Διευθυντή του σχολείου δεν δικαιολογούνται.

 6. Κάθε μαθητής που έρχεται καθυστερημένος την πρώτη ώρα των μαθημάτων, περνάει υποχρεωτικά από το γραφείο της Διεύθυνσης και παίρνει ?ή όχι- άδεια εισόδου για την τάξη ανάλογα με το χρόνο που καθυστέρησε.

 7. Κανένας μαθητής δεν φεύγει από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς τη συνοδεία του κηδεμόνα του και φυσικά με την άδεια του Διευθυντή του σχολείου.

 

ΩΡΑΡΙΟ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ 

1η ώρα 08.10-08.55
2η ώρα 09.05-09.50
3η ώρα 10.00-10.45
4η ώρα 10.55-11.40
5η ώρα 11.50-12.30
6η ώρα 12.40-13.20
7η ώρα 13.25-14.05