oikoshmo-3aΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμύρνη  1733 – 1922       Νέα Σμύρνη  1935 –  σήμερα

f1

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, "Η πολιτεία που αρμενίζει στα πέλαγα" (2015) Υδατογραφία σε χαρτί, 69x14 εκ.  

Πέμπτη, 28 10 2021

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το κτίριο

Το κτήριο που στεγάζει την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Λέσβου, Αγίας Σοφίας, Δεκελί και Ευξείνου Πόντου. Ανεγέρθηκε από τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) την περίοδο 1969-1974, σε οικόπεδο, που παραχώρησε ο δήμος Νέας Σμύρνης, στο σημείο όπου για πολλά χρόνια ήταν εγκατεστημένος ο ραδιοφάρος της Πολεμικής Αεροπορίας (Δεκελί-Ευξείνου Πόντου-Λέσβου).
Τη μελέτη ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη. Το σχολείο εγκαταστάθηκε στο ημιτελές ακόμα κτίριο τον Ιανουάριο του 1973 και λειτούργησε κανονικά στο νέο του κτίριο από το σχολικό έτος 1974-1975.

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να μεγιστοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο»

«Λοιπόν την εποχή εκείνη [1969] ο ΟΣΚ, δηλαδή ο αρμόδιος φορέας, έδινε μελέτες και σε ιδιώτες μελετητές για να φτιάξουν σχολεία. Τώρα είναι πάρα πολύ σπάνιο. Βλέπετε εκεί ότι η μελέτη έγινε το 1969 και η κατασκευή, με την οποία όπως συχνά συμβαίνει με το Δημόσιο δεν είχαμε καμία ανάμειξη, τελείωσε το 1974. Παραδώσαμε το σχέδιο και σχεδόν δεν αναμειχθήκαμε πια.

Λοιπόν, όπως συνήθως συμβαίνει σε πολλά σχολεία, το οικόπεδο είναι πάρα πολύ μικρό. Ο ΟΣΚ παιδεύεται να βρει οικόπεδα. Κι εδώ πάλι ήταν η ίδια κατάσταση, και θα έλεγα με βάση τα πόσα τετραγωνικά μέτρα είχαμε ανά μαθητή, ο χώρος ήταν μόνο για δημοτικά σχολεία. Ήταν λοιπόν το σχέδιο για τρία δημοτικά σχολεία.

Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να μεγιστοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο. Δημιουργήσαμε τον εσωτερικό χώρο ανάμεσα στα σχολεία, που βέβαια ήταν απόλυτα ανεπαρκής, αλλά αυτό υπήρχε. Κάναμε έτσι τις τάξεις με πολλές σκάλες. Δημιουργήσαμε τις βεράντες, ώστε να έχουν πάλι αυτόν τον ελάχιστο εξωτερικό χώρο. Ανεβάζοντας το ένα επίπεδο πάνω στο άλλο και με τη ράμπα ώστε να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για αύλειο χώρο και αυτήν την ταράτσα. […] Κοιτάξαμε και τον προσανατολισμό ώστε να είναι νοτιανατολικός.

Υπήρχαν οι χώροι υγιεινής στο ισόγειο, υπήρχε το γυμναστήριο και σε κάθε σχολείο υπήρχε ο χώρος για τη διοίκησή του, τα γραφεία κλπ. Δημιουργήσαμε λοιπόν πυλωτή, για να μεγιστοποιήσουμε τον αύλειο χώρο. Και έτσι, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός με πολύ ήλιο ή με βροχή, να υπάρχουν στεγασμένοι χώροι κάτω από τις τάξεις.. οι σκάλες πάλι είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις τάξεις ανά δύο.

[…] Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν η κάθε μία ένα κλειστό αποθηκευτικό χώρο, για να φυλάσσονται κάποια υλικά. Και βεβαίως είναι διαμπερείς για να υπάρχει καλός φωτισμός και εξαερισμός.»

[Από τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Τομπάζη σε μαθητές του σχολείου το 2008. Αναδημοσίευση από το Λεύκωμα Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης 2007-2008]

Το 2005-2006 το κτήριο συμπληρώθηκε με την προσθήκη νέας πτέρυγας στον όροφο επί της οδού Λέσβου, με τρεις καινούργιες αίθουσες και εξώστη μπροστά τους.