oikoshmo-3aΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμύρνη  1733 – 1922       Νέα Σμύρνη  1935 –  σήμερα

f1

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, "Η πολιτεία που αρμενίζει στα πέλαγα" (2015) Υδατογραφία σε χαρτί, 69x14 εκ.  

Σάββατο, 22 06 2024

1οι ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1ΟΙ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, το σχολείο μας, με πρωτοβουλία του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου, συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση τους 1ους Διασχολικούς Αγώνες Αυθόρμητου Λόγου Γυμνασίων, με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», υπό την αιγίδα του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

 

Μετά από ετοιμασίες μηνών, το σχολείο άνοιξε τις αίθουσές του, για να υποδεχθεί 54 μαθητές 15 σχολείων από όλη την Αττική, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Οι αγώνες υλοποιήθηκαν σε κλίμα ευγενικής άμιλλας, ενώ πλαισιώθηκαν με παράλληλες δράσεις, όπως Έκθεση εικαστικών έργων στο αίθριο του σχολείου μας και Διαγωνισμό εικαστικής αφίσας με θέμα: «Μια αλλαγή που θέλω να δω στον κόσμο κι ο ρόλος μου σε αυτή», μια δράση φιλαναγνωσίας, που περιλάμβανε ελεύθερη ανταλλαγή βιβλίων, καθώς και βιωματικά παιχνίδια γνωρίμιας και επικοινωνίας στην αυλή με εμψυχώτρια την Πρόεδρο της Ένωσης Ρητορικής, κ. Βάλια Λουτριανάκη.

Ο αυθόρμητος λόγος είναι το πιο ελεύθερο από τα ρητορικά αγωνίσματα, αφού βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό και τη φαντασία των μαθητών και έχει ως στόχο να τέρψει, να εμπνεύσει, να «αγγίξει» το ακροατήριο. Ο ομιλητής είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε είδος προφορικού κειμένου επιθυμεί (περιγραφή, αφήγηση, μονόλογο, διάλογο κ.ά.), για να παρουσιάσει το θέμα που θα επιλέξει ανάμεσα σε τρία που θα του δοθούν από την Επιστημονική Επιτροπή (λέξη, ημιτελή φράση- παροιμία ή εικόνα) με όποιον τρόπο θέλει, μέσα σε 2,5–3 λεπτά.

Ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο και συγκινητικό να βλέπει κανείς παιδιά 12-15 ετών να στέκονται θαρραλέα απέναντι στο κοινό μέσα στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής και να αρθρώνουν έναν δυνατό και χαριτωμένο λόγο εκφράζοντας ελεύθερα τον εαυτό τους και ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα της ψυχής τους!

Η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται πρωτίστως στην αποτελεσματική συνεργασία όλων των συντελεστών της διοργάνωσης (Οργανωτικής, Επιστημονικής και Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Αγώνων) με τον Διευθυντή του Γυμνασίου της Σχολής, κ. Παρασκευά Γιαλούρη. Πολύτιμη ήταν η καθοδήγηση και ο ρόλος της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Χρονοπούλου Αγγελικής, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. φιλολόγου, καθώς και η συμβολή των υπολοίπων μελών, του κ. Λινάρδου Νικολάου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., φιλολόγου, της κ. Δώρας Μέντη, ΕΔΙΠ Τομέα Ν.Ε. Φιλολογίας ΕΚΠΑ και της κ. Καλογήρου Γεωργίας, Καθηγήτριας Ν.Ε. Λογοτεχνίας, Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»-ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ.

Εκτός από τη φιλόλογο κ. Ελένη Γκόνου, που είχε τον γενικό συντονισμό της διοργάνωσης, οφείλουμε να αναφέρουμε και να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στους κριτές - καθηγητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων, καθώς και στις φιλολόγους του σχολείου μας, κυρίες Αγάπη Δάλκου και Τώνια Καφετζάκη, Αικατερίνη Ρωμαίου (Γαλλικής Φιλολογίας) και Δέσποινα Χατζηκυριάκου (Αγγλικής Φιλολογίας). Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή των εθελοντών μαθητών μας, που στήριξαν με πολλούς και ποικίλους τρόπους τη διοργάνωση, καθώς και της κ. Θάνιας Μπακαμήτσου, καθηγήτριας ΠΕ86 του σχολείου μας, που ανέλαβε την ηλεκτρονική υποστήριξη των Αγώνων σε συνεργασία με τον κ. Βασίλειο Γκιμίση, καθηγητή ΠΕ03.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την ενεργή υποστήριξη του έργου μας, καθώς και τις Εκδόσεις Πατάκη και την κ. Βάλια Λουτριανάκη, που μας προσέφεραν λογοτεχνικά βιβλία, ως έπαθλα για τους διακριθέντες μαθητές.

Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα παρακάτω:

Α΄ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

8ο Γ/ΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟ

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ "ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Οι δέκα μαθητές που διακρίθηκαν στους δύο Προκριματικούς Γύρους των Αγώνων Αυθόρμητου Λόγου ήταν οι ακόλουθοι:

Σχολείο

Όνομα

Επώνυμο

Τάξη

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

Ζιζέλ

Πανταζοπούλου

Γ

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

Ελένη

Καρτελιά

Γ

Εκπαιδευτήρια «Παλλάδιο»

Γιάννης

Καραντζίκης

Α

Ευρωπαϊκό Πρότυπο

Ιωάννα

Ψαρρού

Γ

2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών

Μυρτώ

Ευστρατιάδου

Β

Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Μάξιμος

Γεωργάρας

Α

3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Δήμητρα

Γιάνναρη

Γ

Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Αικατερίνη

Βάρου

Β

2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών

Χριστίνα

Μουσσάλη

Β

5ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Παναγιώτα

Λύρα

Γ

Στον Τελικό Γύρο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, με κριτές τα τρία μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, που παραστάθηκαν στους Αγώνες, την κ. Γ. Χρονοπούλου, την κ. Δ. Μέντη και τον κ. Ν. Λινάρδο, διακρίθηκαν οι παρακάτω μαθητές:

 

1ο βραβείο:   Ζιζέλ    Πανταζοπούλου, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

2ο βραβείο:    Ελένη Καρτελιά, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

3ο βραβείο (εξ ημισείας): Γιάννης Καραντζίκης, Εκπαιδευτήρια «Παλλάδιο» και

Μυρτώ Ευστρατιάδου, 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών

Παράλληλα εργάστηκε και η Καλλιτεχνική Επιτροπή, αποτελούμενη από: την κ. Βασιλική Σοφρά, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. (ΠΕ08), την κ. Ρένα Ανούση, Εικαστικό και πρώην καθηγήτρια Εικαστικών της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και την κ. Ειρήνη Γκόνου, Εικαστικό.

 

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Εικαστικής Αφίσας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα σχολεία που μίλησαν εικαστικά και ομόρφυναν τον χώρο του σχολείου με τις ξεχωριστές ιδέες, συνθέσεις, χρώματα και σχέδιά τους. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές τιμήθηκαν με έπαινο, τον οποίο και θα παραλάβουν σύντομα, ενώ οι διακριθέντες στις τέσσερις κατηγορίες (ιδέα, σύνθεση, χρώμα, σχέδιο) που κρίθηκαν άξιοι βραβείου είναι οι εξής:

 

Κατηγορία: «Ιδέα»

  • Ναταλία Μαρκοπούλου, Δανάη Μπακιρτζή

(Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού)

  • Εύα - Γεωργία Ρούντου

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

Κατηγορία: «Σύνθεση»

  • Νεφέλη – Δήμητρα Κασιμάτη

(Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού)

  • Αντιγόνη Γιούνη

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

  • Κωνσταντίνα Πετσούνη, Ανδρεανή Τσιχριτζή

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

Κατηγορία: «Χρώμα»

  • Δήμητρα Σαραντοπούλου, Μαρίζα Σάρδη

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

Κατηγορία: «Σχέδιο»

  • Στέλιος Βλασσόπουλος

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

  • Ληδία Γαλάτη

(2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών)

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τις εξαιρετικές τους δεξιότητες, το θάρρος και το ταλέντο τους τόσο στην Τέχνη του Λόγου όσο και στις Εικαστικές Τέχνες!

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων

Αγγελίδου Χρυσούλα , ΠΕ04-02

Γκιμίσης Βασίλειος, ΠΕ03

Γκόνου Ελένη, ΠΕ02

Λουτριανάκη Βάλια, ΠΕ02, Πρόεδρος της Ένωσης Ρητορικής

Μιχαλιός Μιχαήλ, ΠΕ02, Υποδιευθυντής του Γυμνασίου

Παπαδάκη Χριστίνα, ΠΕ08